Składniki na spód:
- 100 g drobnego cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego (32 g)
- jajko
- 120 g miękiego masła
- 40 g kakao
- 200 g mąki tortowej
- 50 ml mleka o temperaturze pokojowej
Składniki na krem:
- 1 opakowanie żelatyna-fix deserowa
- 500 ml śmietanki 36%
- 2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią
- 1/4 szklanki drobnego cukru (50 g)
Do udekorowania ciasta będą jeszcze potrzebne owoce. Wybrałam maliny, ale możesz wybrać inne owoce sezonowe takie jak: truskawki, porzeczki, poziomki, borówki, jagody.
Cukier wraz z miękkim masłem miksuj na wysokich obrotach przez kila minut (masa zmieni kolor na jaśniejszy), następnie dodaj jajko i miksuj przez chwilę. Gdy składniki się połączą dodaj mąkę, kakao oraz mleko. Uzyskana masa będzie dość gęsta.
Przygotuj formę (polecam taką do tarty o średnicy 26 cm) i wysmaruj ją masłem. Ciasto uformuj tak, aby boki po upieczeniu były wyższe i można byłoby wypełnić je później waniliowym kremem. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, ciasto piecz przez około 18 minut.
Krem/piankę przygotuj wg przepisu na żelatynie-fix (1 opakowanie na 500 ml śmietanki).
Spód od tarty musi być zimny, aby można byłoby wypełnić go kremem/pianką, dlatego przygotuj go gdy spód już wystygnie (około1-1,5 h).
Przygotowane krem/piankę wylej na spód tarty i wstaw wszystko do lodówki, aby masa stężała. Po kilku godzinach wyjmij z lodówki i udekoruj malinami lub innymi ulubionymi owocami.
Cukier wraz z miękkim masłem miksuj na wysokich obrotach przez kila minut (masa zmieni kolor na jaśniejszy), następnie dodaj jajko i miksuj przez chwilę. Gdy składniki się połączą dodaj mąkę, kakao oraz mleko. Uzyskana masa będzie dość gęsta.
Przygotuj formę (polecam taką do tarty o średnicy 26 cm) i wysmaruj ją masłem. Ciasto uformuj tak, aby boki po upieczeniu były wyższe i można byłoby wypełnić je później waniliowym kremem. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, ciasto piecz przez około 18 minut.
Krem/piankę przygotuj wg przepisu na żelatynie-fix (1 opakowanie na 500 ml śmietanki).
Spód od tarty musi być zimny, aby można byłoby wypełnić go kremem/pianką, dlatego przygotuj go gdy spód już wystygnie (około1-1,5 h).
Przygotowane krem/piankę wylej na spód tarty i wstaw wszystko do lodówki, aby masa stężała. Po kilku godzinach wyjmij z lodówki i udekoruj malinami lub innymi ulubionymi owocami.
Cieszcie się latem póki trwa i korzystajcie z owoców jakie nam daje.
See you soon...
Ola
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz