piątek, 10 maja 2013

Tarta francuska z kurczakiem, porem, ziemniakami i szynką


Składniki na spód:
  •  250 g pszennej mąki
  •  150 g schłodzonego masła
  •  1 płaska łyżeczka soli morskiej
  •  1 jajko 


Użyłam formy do tarty o średnicy 28 cm, zużywając przy tym całe przygotowane ciasto. Można użyć mniejszej formy, a z reszty ciasta zrobić kratkę na wierzch tarty.






Składniki na nadzienie:

  •  4 jajka
  •  sól i świeżo zmielony pieprz
  •  160 g sera camembert
  •  100 g śmietanki kremowej 30%
  •  młode ziemniaki
  • 350 g piersi z kurczaka
  • 1 duży por
  • 100 g wędzonej szynki
  • 40 g masła
  • świeży tymianek



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz