czwartek, 10 kwietnia 2014

Trufle czekoladowe

Od niedawna to jeden z moich ulubionych deserów czekoladowych. Niezwykle delikatne, wrecz rozpływające się w ustach.

 Małe słodkości na jeden kęs, to lubię!

 Bardzo proste w wykonaniu, aczkolwiek wymagające dość dużo czasu,
 który głównie muszą spędzić w lodówce. 

Trufle wykonałam w pięciu wersjach, obtoczyłam je w różnych dodatkach m.in. płatkach migdałów, pistacjach i wiórkach kokosowych. Można również wybrać inne dodatki,które wzbogacą smak trufli, to zależy tylko od Was :) 

Ps. Uważajcie, uzależniają!!!




Składniki:
  • 500 g czekolady dobrej jakości (przynajmniej 65% kakao);
  • 300 ml śmietanki 36%;
  • 100 g płynnego miodu;
  • 125 g miękkiego masła;
  • 75 ml whisky lub rumu;

Do dekoracji:
  • płatki migdałów;
  • kawa rozpuszczalna;
  • pistacje;
  • kakao;
  • wiórki kokosowe;



Do garnka średniej wielkości wlać śmietankę i zagrzać (nie zagotować). Śmietanka powinna być dość ciepła, aby czekolada mogła się w niej rozpuścić. Następnie dodać całą czekoladę, czyli 500 g połamaną na kostki i mieszać, aż do rozpuszczenia i połączenia składników (powstanie gęsta, czekoladowa masa). Kolejnym krokiem jest dodanie miodu i ponowne wymieszanie. Na samym końcu dodajemy miękkie masło oraz wybrany przez nas alkohol (ja wybrałam whisky).

Tak przygotowaną miksturę studzimy w temperaturze pokojowej przez około 30 min, a następnie w lodówce przez około 3 godziny (najlepiej jednak zostawić genache w lodówce na całą noc, jeśli macie wystarczająco dużo czasu).

Po upływie kilku godzin lub następnego dnia, formować trufle wielkości orzecha włoskiego, a następnie obtoczyć w wybranych dodatkach. 



Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz