wtorek, 11 marca 2014

Hummus buraczkowy

Hummus to jedna z moich ulubionych przekąsek. Gdy raz spróbujesz dobrego hummusu, to na zawsze zagości on w Twojej kuchni, tak było w moim przypadku :)


Kilka słów na temat owego HUMMUSU... to potrawa bardzo popularna na Bliskim Wschodzie, a dokładniej wywodząca się z Libanu. Na podstawową wersję hummusu składają się: cieciorka, pasta sezamowa tahini, czosnek, oliwa oraz sok z cytryny, przyprawy oraz różne dodatki takie jak: natka pietruszki, świeże liście kolendry, kmin rzymski, sezam czarny lub biały. 

Istnieją różne kombinacje hummusowe, które zależą od Waszych upodobań smakowych oraz inwencji twórczej - bądźcie kreatywni!



Składniki:

  • 200 g cieciorki konserwowej;
  • ząbek czosnku;
  • 2 łyżki pasty sezamowej tahini;
  • łyżka oleju sezamowego;
  • łyżka soku z cytryny;
  • średni burak (ugotowany lub upieczony, ja użyłam buraków z Lidla, które są już obrane, ugotowane i zamknięte próżniowo);
  • ulubione kiełki (użyłam kiełków buraka);
  • czarny sezam;



Wszystkie składniki (oprócz dwóch ostatnich) umieszczamy w misce i miksujemy za pomocą blendera na gładką masę. Dekorujemy kiełkami i sezamem.

Hummus to szybka, zdrowa i wegańska przekąska. Może być dodatkiem do świeżych warzyw i kanapek. Smacznego!!!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz